Friday, January 12, 2007

Isen har lagt sig på Larsmosjön


Fortfarande snöfritt men i dag en liten föraning av vinterköld. Det har varit rätt klart idag och en kyla på ca -8 grader. Vi hade möjlighet med Micke att åka ut och kolla isläget på eftermiddagen och i skymningen och fick en riktigt fin tur på Larsmosjön. Det var blanka fina isar men fortfarande får man se upp med vissa gamla isbrunnar och råkar på Gloskärsfjärden genast nordväst om norra udden på Gloskär.
Det var fin åkning på sjungande isar med kraftiga skott när sprickorna sköt iväg långt över fjärdarna. Vi fick oss ordentliga skrämskott då och då. Troligen påverkades situationen av att man släpper ut vatten ur Larsmosjön och isen ligger "på häng" med kraftiga spänningar. Här och där får man se upp med döda fickar som sticker upp ur isen och närmare Storströmmen ligger en tunt stoftlager (blåst sand?) på isen och slipar betten.
Vi åkte från Storströmmen söderut mot Navaskär och vidare österut vid Hummelholmens udde och sedan vidare en sväng mot Hästöskatan och mot Storstömmen efter att ha rundat Gloskärets norra udde. Det blev ca 15 km totalt.
Idag igen såg vi en havsörn liksom under alla tidigare turer i vinter. Är det de döda fiskarna som lockar?
Sällan har vi haft så fin is på Larsmosjön som i dag. Om vädret håller blir det ny tur i morgon.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home