Sunday, November 01, 2009

På Småskären med smålom och blåbärsblom











3 juni
Det blev en tidig morgon och jag tror att det var rekord när vi redan vid 8-tiden vara klara för avfärd från Rödkallen. Ivrigt påhejade av 30-40 tobisgrisslor gled vi försiktigt ut från den s.k. Kasunen och lyckades med nöd och näppe ta oss ut utan bottenkänning. Rödallens infart hörnog till det vådligare vi sett med grynnor, grund och oklara instruktioner.
Vårt mål för dagen var Småskären på ett avstånd av ca 15 sjömil. Vinden var envist nordlig och meteorologer spår friska/hårda nordliga vindar till natten och i morgon. Lyckades segla halva vägen innan det vred helt emot. Även för Småskären/Bullerhamnsviken hade vi färska uppgifter om remmare och säker inseglingen men inte en käpp såg vi förrän vi lirkade oss fram till bryggan. Där låg alla remmare! Själva hamnen är fin med bastu och uthyrningsstugor och en informationstavla som berättar att man här på samma plats på 1870-talet byggde upp ett badhushotell med snickarglädje i två våningar. Glädjen varade inte länge och huset flyttades efter ca 10 år till Luleå. Man var inte rädd för stora satsningar på den tiden och badhotellen hade väl sin storhetstid just då.
Vi har även hunnit på promenad till Kyrkviken med kapellet, som tyvärr var stängt men Hasse kunde i alla fall besöka det från himlastegen upp till klocktornet. Under promenaden fick vi även dagens naturupplevelse. En bit upp från Bolinsviken hittade vi en liten ”myrsjö” som låg klart över havsytan, uppskattningsvis 2 m högre. En liten spaning gav 2 gråa sjöfåglar som vid närmare granskning visade sig vara smålommar, som lät oss följa med sitt eftermiddagsprogram med lojt simmande, smådykande och fjäderputsande i allskönsro. Tänk om kunde få höra lommens ropande i kväll?

Vädret mulnade till och med vindvarningen i färskt minne beslöt vi stanna kvar på Småskären och pyssla med båten och bada en skön bastu. Få se om vi blir inblåsta en dag till? På programmet finns ännu vandringsstigen och så får vi väl ta till skeppsbiblioteket och gitarrerna om tiden blir lång.

4 juni
Det råder kulingvarning längs hela östra svenska kusten med nordlig vind ända upp till 20 m/s. Här på Småskären har vi haft ca 12 m/s men ligger i lä vid bryggan och märker inte av att vinden faktisk är hård. Samtidigt har vi högtryck på gång och havsvattennivån här torde vara ca 70 cm på minus vilket förstås har vissa följder för oss med tanke på olika hamnar och deras tillgänglighet. I dag har vi tagit det lugnt, ätit och druckit gott, gjort vissa smärre arbeten som installation av Styrman Jonsson (snabblåsning av rodret och samtidig roderförlängare). Dessutom har vi vandrat runt ön och besökt scoutstugan på sydvästra udden. Småskären har en fin och omväxlande natur. Man ser att skogen fått leva i naturtillstånd med många stora granar som fallit i någon storm eller som följd av myrangrepp. Här finns flera småsjöar i skogen, gamla klapperstensfält, vidsträckta blommande blåbärsmarker, fält med getpors som håller på att slå ut, stora hjortronblom i kärrens solgläntor.
Temat för dagen blev smålom och blåbärsblom (Obs rimmet!).
Även i dag fick vi njuta av smålomparet i en liten myrsjö och sällan har vi sett så kraftig blomning bland blåbären. Vid en annan skogssjö kunde vi se häckande sångsvan. Den ena låg på boet ute på en liten ö mitt i sjön och försökte lite klumpigt gömma sig genom att ligga ner med huvudet mot tuvorna.
Dagen avslutades med bastu och grillkorv. Nu väntar vi på att vinden skall gå hem, i alla fall något, för att om möjligt fortsätta upp mot Töre och Bottenvikens nordligaste punkt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home