Sunday, January 21, 2007

Havet håller på att frysa till!



De senaste dagarna har temperaturen hållits under minusstrecket och i dag t.o.m. under - 10 grader. Det märkliga är att vattenståndet samtidigt är högt, i kväll + 75 cm trots att barometerståndet ligger på 754 mmHg!
Larsmosjön ligger förstås fortfarande frusen men i början av veckan fick vi en del snö (ca 10 cm) och endast fläckvis syns blankis. Jag har inte provat på att skrinna men det är knappast någon större njutning.
Men nu håller havet på att frysa. Jag har i dag varit på vandring både längs Fäbodastranden och västra Ådön. Vid Lillsand och Storsand ligger frusen sörja inne i vikarna och ställvis ser man stora tallriksflak som lojt gungar i dyningen. En bit ut ryker det som tecken på öppet vatten och Hällgrunds fyr ser man bara toppen av över sjöröken.
Vid Rotholmen är lilla viken frusen men isen smågungar och har inte fäst vid stranden. Det ser ut att ligga is ända till Storpaskarn, i går gick det vågor ännu därute. Få se vad som händer om vattenståndet normaliseras? I kväll när mörkret föll på var det fint ute vid Rotholmen; en liten smal nymåne syntes i sydväst och genast västerut, lågt i skyn lyste Venus. Det skulle jag inte ha vetat utan min nya bok; Per Ahlin: Astronomisk kalender 2007. Den visar, med ett uppslag i veckan, vad man kan se på himlen. Ett bra tips!
I kväll lovade meteorologen kallt hos oss ännu i några dagar, må inte det blir is till nästa helg om löftena håller?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home